Zamieszczone przez Purchawa
Co może powodować stukanie przy skręcaniu????
Zwiń
X
-
Co może powodować stukanie przy skręcaniu????
Coś stuka, gdy auto skręca w lewo i przynajmniej trochę wciskam gaz.
Najczęściej jest to pojedyncze stuknięcie a czasami kilka (2,3).
Rzecz jasna narzuca się podpowiedź, że to przegub (prawy) ale dosłownie parę dni temu sprawdzałem obydwie osłony
(prawą i lewą) i świeciły się jak nowe!
Dziwne.
Stukanie jest dosyć ciche a jeden przegub to, bagatela, 220 zł!!!
Zastanawiam się czy można z tym jeszcze pojeździć czy raczej obawiać się,
że samochodzik zatrzyma się nagle na środku skrzyżowania?Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
-
-
przedtem jak mialem vw3 bylo podobnie cale gumy brak luzu a jednak po rozlozeniu czyli wyjeciu kulek byl pekniety koszyk trzymajacy kulki lub moze byc luz na amorkach a najlepiej pojedz na warsztat zajmujacy sie zawieszeniem w celu wykluczenia innych luzow wtedy bedziesz pewny naprawde przyczyn moze byc wiele a co do jazdy tego nie wiedza nawet najstarsi indiani mozesz stanac w kazdej chwili jak wypadna kulki pamietaj jest jeszcze lozysko w kole :wink: byly przypadki ze nie wylo a stukaloJeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Re: Co może powodować stukanie przy skręcaniu????
Zamieszczone przez octaviaCoś stuka, gdy auto skręca w lewo i przynajmniej trochę wciskam gaz.
Najczęściej jest to pojedyncze stuknięcie a czasami kilka (2,3).
Rzecz jasna narzuca się podpowiedź, że to przegub (prawy) ale dosłownie parę dni temu sprawdzałem obydwie osłony
(prawą i lewą) i świeciły się jak nowe!
Dziwne.
Stukanie jest dosyć ciche a jeden przegub to, bagatela, 220 zł!!!
Zastanawiam się czy można z tym jeszcze pojeździć czy raczej obawiać się,
że samochodzik zatrzyma się nagle na środku skrzyżowania?
Zapytaj o cenę www.zmax.pl
Wg mojego doświadczenia z walkami z przegubami w Golfie mkII bardzo mało prawdopodobne żeby nastąpiło calkowite urwanie przegubu. Będzie stukać i hałasować coraz głośniej.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
lec
Zamieszczone przez kabanachmi w ASO powiedzieli ze to lozyska amortyzatorow - ale chyba to bzdura, bo stuka tylko przy ruszaniu.
Komentarz
-
Zatarte łożyska oporowe McPhersona wydają zdecydowanie inny dźwięk niż zużyty przegub półosi, tyle, że trudno to rozróżnić "opisowo" :wink: Trzeba to zrobić osłuchowo. Ktoś kto to już miał na pewno rozróżni.
Łożyska oporowe McPhersona będą wydawać ten dźwięk na postoju również (przynajmniej wtedy najbardziej słychać) a przeguby tylko w czasie jazdy.
To może zrób taką próbę i sprawdź w jakich warunkach to słychać.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
lec
Komentarz
-
Hey!
Od razu informacja dla RomanS-a.
Kiedy samochód stoi i skręcam koła (na maxa w lewo i w prawo) nic nie puka, nie stuka, nie trzeszczy.
Stukanie (1 do 3 razy) pojawiało się, gdy skręcając podczas jazdy w lewo dodawałem gazu (nawet lekko).
Ale ostatnio nie słyszę stukania nawet podczas jazdy!
Było. Zniknęło.
Dziwne rzeczy się czasem dzieją...Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviaOd razu informacja dla RomanS-a.
Kiedy samochód stoi i skręcam koła (na maxa w lewo i w prawo) nic nie puka, nie stuka, nie trzeszczy.
Stukanie (1 do 3 razy) pojawiało się, gdy skręcając podczas jazdy w lewo dodawałem gazu (nawet lekko).
Ale ostatnio nie słyszę stukania nawet podczas jazdy!
Było. Zniknęło.
Dziwne rzeczy się czasem dzieją...
Nie pozostaje Ci nic innego jak bycie czujnym !!! Czuj czuj......Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez kabanachu mnie zdecydowanie stuka wtedy gdy przy skreconych mocno kolach rusza sie samochodem - kolego RomanS: jaka diagnoza?? Z tego co pisales to raczej nie lozyska (w ASO zdecydowanie to twierdzili )
Podnieś koło, poruszaj nim, na wyprostowanych, na skręconych , będziesz widział co jest :wink:
Pomijając oczywiście sprawy mniej typowe, może śmieszne ale jednak się zdarzające, typu utkwiony gdzieś patyk lub kamień :szeroki_usmiechPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
lec
Komentarz
-
Zamieszczone przez leca czy trzeszczacy przegub to od razu przwgob do wymiany ? takie pytanie przy okazji ;D
Sam mam w innym aucie przeguby z pewnymi luzami, które nie hałasują wcale ale przy pewnych prędkościach dają drgania na kierownicę, no i oczywiście przy ruszaniu na skręconych kołach wyraźne szarpnięcia. Ale stuków żadnych.
Zdarzyło mi się też kiedyś (Jetta 2), że przegub się rozleciał w czasie jazdy i wysypały się kulki (prawdopodobnie wcześniej zniszczeniu uległ koszyk) mimo, że wcześniej nie dawał żadnych oznak dźwiękowych. Szarpnięć też nie było ale skrzynia biegów była automatyczna to może dlatego.
Ale jeżeli w osłonie jest smar a przegub słychać mocno to stan raczej z tych poważniejszych. Niestety...Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
lec
nie mam zadnych szarpiec, po ptostu tyl mi skrzypi jak stara wersalka przy roznego rodzaju zmianach naprezenia.
Komentarz
-
panowie pisalem wczesniej przez neta mozemy gdybac jak nie slychac stuku dlatego najlepiej pojechac na warsztat ale nie do aso ja mialem pekniety koszyk znajomy lozysko w amorkach wybite ale nie wykluczam lozyska w kole lecz to tylko domysly jak sie nie slyszyJeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomanSZamieszczone przez kabanachu mnie zdecydowanie stuka wtedy gdy przy skreconych mocno kolach rusza sie samochodem - kolego RomanS: jaka diagnoza?? Z tego co pisales to raczej nie lozyska (w ASO zdecydowanie to twierdzili )Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
lec
Zamieszczone przez RomanSZamieszczone przez lecnie mam zadnych szarpiec, po ptostu tyl mi skrzypi jak stara wersalka przy roznego rodzaju zmianach naprezenia.
Komentarz
-
lec
Komentarz
Komentarz