Co może powodować stukanie przy skręcaniu????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • multech
    Classic
    • 2007
    • 15

Zamieszczone przez Purchawa
    Ja jestem za.

Jak reszta?
    ok
  • octavia
    Drive
    S_OCP Member
    • 2006
    • 52

Coś stuka, gdy auto skręca w lewo i przynajmniej trochę wciskam gaz.

Najczęściej jest to pojedyncze stuknięcie a czasami kilka (2,3).
    Rzecz jasna narzuca się podpowiedź, że to przegub (prawy) ale dosłownie parę dni temu sprawdzałem obydwie osłony
    (prawą i lewą) i świeciły się jak nowe!
    Dziwne.
    Stukanie jest dosyć ciche a jeden przegub to, bagatela, 220 zł!!!
    Zastanawiam się czy można z tym jeszcze pojeździć czy raczej obawiać się,
    że samochodzik zatrzyma się nagle na środku skrzyżowania?
    Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
    mobile: 692 315 214

Komentarz

• ZYBI68
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 697
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

przedtem jak mialem vw3 bylo podobnie cale gumy brak luzu a jednak po rozlozeniu czyli wyjeciu kulek byl pekniety koszyk trzymajacy kulki lub moze byc luz na amorkach a najlepiej pojedz na warsztat zajmujacy sie zawieszeniem w celu wykluczenia innych luzow wtedy bedziesz pewny naprawde przyczyn moze byc wiele a co do jazdy tego nie wiedza nawet najstarsi indiani mozesz stanac w kazdej chwili jak wypadna kulki pamietaj jest jeszcze lozysko w kole :wink: byly przypadki ze nie wylo a stukalo
      Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• kabanach
        Drive
        • 2006
        • 91

mi w ASO powiedzieli ze to lozyska amortyzatorow - ale chyba to bzdura, bo stuka tylko przy ruszaniu.
        krzychu
        L&K 1,9TDI AHF 2001r + turbo 130. 185 tyś km
        CB Cobra, B4, ATE_PD

Komentarz

• Masmo
          L&K
          • 2005
          • 1145

Re: Co może powodować stukanie przy skręcaniu????

Zamieszczone przez octavia
          Coś stuka, gdy auto skręca w lewo i przynajmniej trochę wciskam gaz.

Najczęściej jest to pojedyncze stuknięcie a czasami kilka (2,3).
          Rzecz jasna narzuca się podpowiedź, że to przegub (prawy) ale dosłownie parę dni temu sprawdzałem obydwie osłony
          (prawą i lewą) i świeciły się jak nowe!
          Dziwne.
          Stukanie jest dosyć ciche a jeden przegub to, bagatela, 220 zł!!!
          Zastanawiam się czy można z tym jeszcze pojeździć czy raczej obawiać się,
          że samochodzik zatrzyma się nagle na środku skrzyżowania?
          Że osłony są cale wcale nie znaczy że przeguby są całe!! Przeguby wg mojej oceny najbardzej niszczą dziury, gwałtowne wjeżdznie na krawęznik co gorsze ze skręconymi kołami.
          Zapytaj o cenę www.zmax.pl
          Wg mojego doświadczenia z walkami z przegubami w Golfie mkII bardzo mało prawdopodobne żeby nastąpiło calkowite urwanie przegubu. Będzie stukać i hałasować coraz głośniej.
          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

uważam ze to wina przeguba, nie inaczej nic więcej nie może być.

Komentarz

Zamieszczone przez kabanach
              mi w ASO powiedzieli ze to lozyska amortyzatorow - ale chyba to bzdura, bo stuka tylko przy ruszaniu.
              ja mialem to wlasnie i odzywalo sie tylko przy skrecaniu. Lozysko "przeskakiwalo" i mialem wlasnie 2-3 pukniecia, takie głuche jak krecilem kierownica. Octavia, sprawdzilbym to wlasnie na Twoim miejscu.

Komentarz

• RomanS
                Elegance
                • 2004
                • 804

Zatarte łożyska oporowe McPhersona wydają zdecydowanie inny dźwięk niż zużyty przegub półosi, tyle, że trudno to rozróżnić "opisowo" :wink: Trzeba to zrobić osłuchowo. Ktoś kto to już miał na pewno rozróżni.

Łożyska oporowe McPhersona będą wydawać ten dźwięk na postoju również (przynajmniej wtedy najbardziej słychać) a przeguby tylko w czasie jazdy.

To może zrób taką próbę i sprawdź w jakich warunkach to słychać.
                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

dokladnie, jak krecilem na postoju tez stukalo. A przeguby to bardzie trzeszcza niz pukaja

Komentarz

• octavia
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 52

Hey!

Od razu informacja dla RomanS-a.
                    Kiedy samochód stoi i skręcam koła (na maxa w lewo i w prawo) nic nie puka, nie stuka, nie trzeszczy.
                    Stukanie (1 do 3 razy) pojawiało się, gdy skręcając podczas jazdy w lewo dodawałem gazu (nawet lekko).
                    Ale ostatnio nie słyszę stukania nawet podczas jazdy!
                    Było. Zniknęło.

Dziwne rzeczy się czasem dzieją...
                    Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
                    mobile: 692 315 214

Komentarz

• RomanS
                      Elegance
                      • 2004
                      • 804

Zamieszczone przez octavia
                      Od razu informacja dla RomanS-a.
                      Kiedy samochód stoi i skręcam koła (na maxa w lewo i w prawo) nic nie puka, nie stuka, nie trzeszczy.
                      Stukanie (1 do 3 razy) pojawiało się, gdy skręcając podczas jazdy w lewo dodawałem gazu (nawet lekko).
                      Ale ostatnio nie słyszę stukania nawet podczas jazdy!
                      Było. Zniknęło.

Dziwne rzeczy się czasem dzieją...
                      Czyżby Twoje auto wyniuchało, że o nim dywagujemy ? :szeroki_usmiech Ale spryciara :!:

Nie pozostaje Ci nic innego jak bycie czujnym !!! Czuj czuj......

Komentarz

• kabanach
                        Drive
                        • 2006
                        • 91

u mnie zdecydowanie stuka wtedy gdy przy skreconych mocno kolach rusza sie samochodem - kolego RomanS: jaka diagnoza?? Z tego co pisales to raczej nie lozyska (w ASO zdecydowanie to twierdzili :diabelski_usmiech )
                        krzychu
                        L&K 1,9TDI AHF 2001r + turbo 130. 185 tyś km
                        CB Cobra, B4, ATE_PD

Komentarz

jak to co ..przegub inic wiecej

Komentarz

• RomanS
                            Elegance
                            • 2004
                            • 804

u mnie zdecydowanie stuka wtedy gdy przy skreconych mocno kolach rusza sie samochodem - kolego RomanS: jaka diagnoza?? Z tego co pisales to raczej nie lozyska (w ASO zdecydowanie to twierdzili )
                            Tak, jak napisał Sigma_74, z opisu wnioskując, objaw typowy dla przegubu zewnętrznego. No ale wiesz, diagnozowanie na odległość to...
                            Podnieś koło, poruszaj nim, na wyprostowanych, na skręconych , będziesz widział co jest :wink:

Pomijając oczywiście sprawy mniej typowe, może śmieszne ale jednak się zdarzające, typu utkwiony gdzieś patyk lub kamień :szeroki_usmiech

Komentarz

a czy trzeszczacy przegub to od razu przwgob do wymiany ? takie pytanie przy okazji ;D

Komentarz

• RomanS
                                Elegance
                                • 2004
                                • 804

Zamieszczone przez lec
                                a czy trzeszczacy przegub to od razu przwgob do wymiany ? takie pytanie przy okazji ;D
                                Niekoniecznie, :wink:

Sam mam w innym aucie przeguby z pewnymi luzami, które nie hałasują wcale ale przy pewnych prędkościach dają drgania na kierownicę, no i oczywiście przy ruszaniu na skręconych kołach wyraźne szarpnięcia. Ale stuków żadnych.

Zdarzyło mi się też kiedyś (Jetta 2), że przegub się rozleciał w czasie jazdy i wysypały się kulki (prawdopodobnie wcześniej zniszczeniu uległ koszyk) mimo, że wcześniej nie dawał żadnych oznak dźwiękowych. Szarpnięć też nie było ale skrzynia biegów była automatyczna to może dlatego.

Ale jeżeli w osłonie jest smar a przegub słychać mocno to stan raczej z tych poważniejszych. Niestety...

Komentarz

nie mam zadnych szarpiec, po ptostu tyl mi skrzypi jak stara wersalka przy roznego rodzaju zmianach naprezenia.

Komentarz

• ZYBI68
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 697
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

panowie pisalem wczesniej przez neta mozemy gdybac jak nie slychac stuku dlatego najlepiej pojechac na warsztat ale nie do aso ja mialem pekniety koszyk znajomy lozysko w amorkach wybite ale nie wykluczam lozyska w kole lecz to tylko domysly jak sie nie slyszy
                                    Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• RomanS
                                      Elegance
                                      • 2004
                                      • 804

Zamieszczone przez lec
                                      nie mam zadnych szarpiec, po ptostu tyl mi skrzypi jak stara wersalka przy roznego rodzaju zmianach naprezenia.
                                      TYŁ ??? A masz auto 4x4 ? Bo my piszemy o przegubach półosi napędowych. Przynajmniej ja... :wink:

Komentarz

• Masmo
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1145

Zamieszczone przez RomanS
                                        u mnie zdecydowanie stuka wtedy gdy przy skreconych mocno kolach rusza sie samochodem - kolego RomanS: jaka diagnoza?? Z tego co pisales to raczej nie lozyska (w ASO zdecydowanie to twierdzili )
                                        Tak, jak napisał Sigma_74, z opisu wnioskując, objaw typowy dla przegubu zewnętrznego. No ale wiesz, diagnozowanie na odległość to...
                                        Ja słyszę u kolegi Kabanach ten dzwięk co drugi dzień. Wyraźnie puknięcie (trzask) przy ruszniu i skęconej kierownicy w lewo. I mówiłem, że to przegub zewnętrzny 0,5 roku temu, ale mnie nie słucha.....
                                        Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

Zamieszczone przez RomanS
                                          Zamieszczone przez lec
                                          TYŁ ??? A masz auto 4x4 ? Bo my piszemy o przegubach półosi napędowych. Przynajmniej ja... :wink:
                                          ....a u mnie to beda chyba gumy stabilizatora. Tyl. nie mam 4x4

Komentarz

• RomanS
                                            Elegance
                                            • 2004
                                            • 804

Zamieszczone przez lec
                                            ....a u mnie to beda chyba gumy stabilizatora. Tyl. nie mam 4x4
                                            No to nie masz także z tyłu stabilizatora

Komentarz

to co mi skrzypi w takim razie? tapczan w bagazniku ? :P nie jestem mechanikiem niestety

Komentarz

Pracuję...